MENÜ

Egyedi belső ajtók
az ön igényei szerint

Gyakori kérdések és válaszok

 

 

A beltéri ajtó hány pánttal készül?

A vásárlók általánosságban amikor tudomásukra jut a beszélgetés során, hogy a  wenge furnérozott beltéri ajtó belül nem tömör wenge fa, meglepődnek. Természetesen lehetőség van arra, hogy akár tömör tölgyfa vagy bükkfa  legyen a betét ,de ez az árban is megmutatkozik. A beltéri ajtó „képe” a többször megmunkált jóminőségű felületkezelés és profi lakkozás eredménye. A betét megválasztása a kedves vevő és a felhasználási igény szerint változik. A betét anyaga általában könnyített, hiszen a normál lakótéri felhasználás során a beltéri ajtó nincs kitéve extrém fizikai és klimatikus viszonyoknak.A furnérozott  beltéri ajtó apró hasonlóságait keressük  az  egyszerűbb dekor és laminált ajtók felületeiben is.Általában kettő pánttal rendelkeznek.

 

Mi az a papírrács betétes beltéri ajtó?

Senki ne ijedjen meg, semmi szörnyű dolog nincs benne, manapság szinte minden gyártó ajtójában - még annak is aki feslő kategóriként hirdeti az ajtóit - papírrács található. Már láttam komoly hírű német ajtógyár termékét, aki furatolt faforgács lap léc betéttel készítette az alacsony árkategória képviselőjét a dekor ajtót.

Különbség felhasználhatóság szempontjából szinte semmi, marketing szempontból talán valami, de legalább a környezetvédelem javára legyen mondva az ajtógyár területén található léchulladékot felhasználják az ajtó gyártás folyamán.

Ha egy egészséges magyar férfiember rááll egy papírrács betétes ajtó közepére, az ajtó sem recsegni, sem eldeformálódni nem fog, páratartalomnak és környezeti hőmérsékletváltozásnak is meglepően jól ellenáll, tehát papírrács egy jól kitalált stabil megbízható szerkezet.

 

Miből van a beltéri ajtó tokja?

A tok általában faforgácslap vagy MDF. Mostanság inkább előtérbe került az MDF mag, mert a páratartalomra kevésbé érzékeny és sokkal jobban megmunkálható továbbá rugalmasabb.

 

Mi az az egyedi vagy méretre gyártott beltéri ajtó?

A méretre gyártott beltéri ajtó általában a lakásfelújítások, és a nem kellően figyelemmel kísért építkezések ajtajai. Ahogy sajnálatosan nálad is , ha nem figyelsz és hagyod a házad magától felépülni, akkor könnyen találhatod magad abban a helyzetben, bizony a szükségszerű falkáva kialakítások után 700 mm széles fürdőszoba ajtó és egy 850 mm es szoba ajtó falnyílásba kell beltéri ajtót varázsolnod. Ebben az esetben általában az MSZ szabványos sztenderd nyílászáró kiesik. Ilyenkor jön a 3-4 hét alatt elkészülő egyedi ajtó. Ezeknél a termékeknél az egyedi általában azt jelenti, hogy a tokszár vagy a tokfelső méretre szabásával centiméter pontossággal készül az ajtó. Sokszor kérdezik az emberek ,hogy a tokborítás és a kilincs magassága vagy a zárszerkezet egyedi igény szerint méretezhető-e. Általánosságban elmondható, hogy nem. A tokborítások általában gyártói beállítások szerint 50mm és 60 mm közötti szélességi méretben változnak. A dekorfóliás vagy  laminált ajtók estében kasírozással az igényes furnér ajtó esetében vákuum ágyas technologiával. A fóliák méretre szabva érkeznek a gyártókhoz így nem valószínű, hogy néhány ajtó kedvéért rendelnek egyedi széles fóliát és a görgősorokat sem szerelik át a kedvünkért sajnos. A zárak bemarása legyen az bb, pz vagy fürdőszobai zár szinte mindig CNC technologiával készül, így az sem valószínű hogy átprogramozzák a kedvünkért a gépparkot.

 

Mi az az MSZ szabvány?

Általában nálunk a magyar azaz MSZ szabványú ajtókat részesítik előnyben ahol a falnyílás méreteket adja meg a tervező, lakberendző és szerencsés esetben ilyen méretekre falaznak a kőművesek. A méretek 650, 750, 900, 1000 mm szélességi méret egyszárnyú ajtó esetében és 2100 mm magassági falnyílás méret. Talán ez a szabvány használható nálunk leginkább. Hál’ istennek hiszen itt a kőműveseket semmivel nem zavarjuk meg illetve a vásárló is érti miről beszélünk, ez a fogalom a közérthető falnyílás méret. A magyar szabvány nem tartalmaz ákombákom méreteket tok falc kül és belméreteket soha senki által nem mérhető névleges  toklapfalc méretet.

A magyar szabvány közérthető, ennyit mond: 750mm­­­ x 2100mm, ha ezt meglátja a kőműves azonnal tudja – nekem a falon egy ilyen falnyílásméretet kell produkálnom az ajtó számára és a vásárló is tudja  ide kell beférni az ajtónak. Vásárlóként biztos lehetsz benne a szakember erre a méretre építi a falat  az ajtó szaküzlet pedig egy olyan ajtót ad ami a festett lakásba vésés és hozzá falazás nélkül valóban beépíthető.

 

 Mi az a WC záras ajtó kilincs?

Ezeket a kilincseket jellmezően mellékhelyiségekre, vizesblokkokra szokás választani. Alkalmazásukkal könnyebb és gyorsabb a WC ajtó bezárása, biztosítása, nem kell kiálló és folyamatosn elvesző kulcsokkal bajlódni. A belső helyiségben egy picike karocskát elfordítva zárjuk az ajtót, és a zárt állapot gyakorlatilag kívülről is látható, ezzel is elkerülehtő a bent lévő fél zaklatása.

Beszorult gyerekektől nem kell tartani, ezek a zárak kívülről akár egy pénzérmével is könnyedén nyithatóak.

WC záras ajtó kilincs esetében fel kell készülnöd egy kis felárra mind az alkalmazott zártest mind a kilincs esetében.

 

 Mi az a beltéri ajtó átjárótok, vagy nyíláskeret?

A beltéri ajtó átjárótokokat felfoghatjuk ajtószárny nélüli ajtóknak is. Ilyenkor lényegében az ajtónak csak a tokja kerül legyártásra, az ajtólap nem. Ezek az ajtótokok szerkezeti felépítésüket tekintve tökéletesen megegyeznek egy hagyományos nyíló ajtó tokjával (átfogó szerkezet) de a tok természetesen nem tartalmazza a záráshoz szükséges kiegészítőket, úgymint gumitömítés,ajtó pánt, zárnyelv fogadó lemez stb. Ilyen tokokat jórészt esztétikai megfontolásból szokás rendelni - gyártani. Egy ajtónyílás, amennyiben nem kapja meg az átjárótokot, ki kell vakolni a falkávákat, ráadásul az átmenő forgalommal járó leverődések, és a piszkolódás elkerülhetetlen. Ezeknek a tokoknak a rögzítése ugyanúgy történik.

 

 Egy 30-40 000 forintos beltéri ajtó miért számít olcsó ajtónak?

Végleges felületkezelésű utólag szerelhető átfogó tokos beltéri ajtó viszonylatában mindenképp olcsónak számít.

Természetesen létezik ajtó felületkezelés nélkül, tehát Te, otthon még fested, csiszolod, szegőlécezed. Ez a fajta ajtó általában nem utólag szerelhető, azaz UTH tokos.

A felületkezelést igénylő „barkácsáruházas” beltréri ajtóknál, ha az anyag-munkadíj-munkaidő figyelembevételével kiszámolod mennyibe kerül az ajtó felületkezelése, bizony elkeserítő eredményre számíthatsz. Azt sem nehéz kitalálni, hogy amennyiben Te magad végzed el ezt a munkát, és különösebb tapasztalattal nem rendelkezel fa ajtók felületkezelés terén, milyen végeredményre számíthatsz... 

 

 A beltéri ajtó beépítése...

Könnyen beláthatjuk, hogy a hétköznapi lakáshasználatunk során a beltéri ajtókat éri a legnagyobb igénybevétel, rengetegen rengetegszer, a lehető legváltozatosabb módon csukják - csapják be az ajtót. A eltéri ajtó tokszerkezetének rögzítését kiemelt körültekintéssel kell elvégezni. A rögzítéshez felhasználható anyagok: Decomastic tapasz, Plasztubit tapasz, Siloplast massza, és Poliuretán hab. Utólag szerelhető beltéri ajtónál kizárólag a Poliuretán hab terjedt el, gyors, olcsó, stabil és könnyen kezelhető rögzítőanyag.

A beltéri ajtó beépítése nem igényel különösebb szakértelmet, mégis azt javasoljuk, hogy megfelelő kézügyesség és felkészültség nélkül senki ne vágjon neki.

 

 Hova ajánljátok a tele beltéri ajtókat?

Igazából bárhova, ahol nem szempont a a fényáteresztő képesség. Az esetek többségében ára miatt esik rájuk a választás, de pl. egy amerikai dió fafurnér beltéri ajtó tele kivitelben mindenkit levesz a lábáról.Viszont egy egyszerűbb üvegezéssel könnyen és hatásosan feldobhatod a monoton felületét!

 

 Van -e arra lehetőség, hogy üvegmező helyére betét kerüljön?

Persze, sokan választják ezt a megoldást, amikor az ajtók stílusazonosságára törekednek, de nem szeretnének minden helyisére üveges ajtó.A végeredmény egy csinos, elegáns modern ajtó, ami nem átlátható, és fényt sem ereszt át egyik helyiségből a másikba. Bármelyik üveges ajtó betétezhető, és fordítva, tiéd a döntés!

 

 Akárhány fémcsíkot kérhetek az ajtómba?

Természetesen, de bizonyos mennyiség fölött a beültetett acélrudak már hatást gyakorolnak az ajtó árra, és természetesen az esztétikumra is. Ideális fémrúd mennyiség kb. 2 - 4 db.Ha ennél többet rendelsz az ajtó meglehetősen rácsos vagy létra hatású lesz. Fémcsíkok keresztezése egyáltalán nem ajánlott.

 

 Melyik beltéri ajtó üveg látszik át jobban a Screen vagy a Savmart?

Ha mindenképpen rangsorolni kell őket akkor talán a screen ajtó üveg jobban átlátszik, de ez a diferencia maximum akkor mutatkozik meg, ha az üveghez képest 3 cm-re helyezel egy tárgyat, 10 cm-es távolságra már egyik üveg mögül sem tudod kivenni az alak formáját sem. A két ajtó üveg közül ne az átláthatóság alapján válassz, hanem a design alapján, modern ajtókhoz a savmart üveg a jobb választás, míg klasszikus ajtókhoz a Screen üveg a jó választás.De itt is a tiéd a döntés!

 

 Karcállóbb, jobb egy furnérozott beltéri ajtó?

Ilyen kérdést az szokott feltenni, akinek szobában bicikliző, késsel villával játszó gyermeke, vagy nevelhetetlen, mancsát véresre kaparó Yorkshire Terrierje van. Ezekben az esetekben inkább a CPL ajtó ajánlott.

Egy furnér beltéri ajtó már inkább bútor mint nyílászáró, vélhetőleg nem fogod csavarhúzóval karcolgatni és nem engeded gyermekednek hogy doboljon rajta.

A furnér ajtó maga a természet egy darabja. Ezt másolják a laminált ajtóra ami olyan ,mintha valódi fa lenne. A fafurnér természetes anyag a természet kis szelete a lakásodban. Mindenki a szíve mélyén erre vágyik, fát látni, fát fogni, a fa illatát érezi.

A válaszom ezért általában így hangzik: más, a valóság egy darabja.

 

Nincs küszöb...

Hát igen.Ezek az ajtók küszöb nélküliek.A burkolat váltásokat manapság,egy 3-4 cm széles úgynevezett burkolat elválasztóval oldják meg.Ezek esztétikusabbak és kisebb az esélye hogy hasra essünk benne.

 A küszöböknek azonban van egy hő és hangszigetelő és nem utolsó sorban egy díszítő tulajdonságuk is.

A modern nyílászáróknál erre megoldást kínálva megjelentek az úgynevezett automata küszöbök. Ezt olyan ajtóknál javasolt használni, ahol fontos a hőszigetelés, mint például a konyha és szoba közötti ajtó vagy a hangszigetelés a gyerekjátszó és társalgó között. Még egy fontos érv az automata küszöbök mellet, hogy a funkciójukat úgy látják el, hogy közben a szabad átjárást nem akadályozzák. Láthatatlanok, hiszen kizárólag akkor látszanak amikor kinyitjuk a beltéri ajtót és az ajtólap élére nézünk.

Az automata küszöbök úgy működnek, hogy az ajtó bezárásakor az ajtólap aljából leereszkednek majd annak nyításakor felemelkednek. A felhasználók előszeretettel kérik tőlünk a használatát sokszor azért is mert egy modern CPL ajtó merész egyedi színeit, igen nehéz lenne reprodukálni egy faküszöbön a jelentős színeltérés pedig igencsak lehangoló látvány.

 

 

Ha ezeken kívül bármilyen más kérdése lenne,kattintson a kapcsolat gombra és írja meg nekünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet